Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, va fi cercetat sub control judiciar

Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, va fi cercetat sub control judiciar

Tribunalul Iași a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a liberalului Cristian Adomniței și a decis cercetarea acestuia sub control judiciar.

Aceeași măsură a fost dispusă și pentru Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, și Carmen Ingrid Irimescu, șeful Serviciului Proiecte și Parteneriate din Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă tot din CJ, dar și pentru Letiția Popa, administrator al Laser CO SRL, firma cu care Consiliul Județean a încheiat un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului.

Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu, Letiția Elena Popa și Cristian Adomniței au fost prezentați, vineri, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Șeful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA, după aproximativ cinci ore de audieri, el fiind acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, după ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga și Carmen Irimescu, angajate ale CJ, să acopere nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului.

Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost de asemenea reținută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, și instigare la fals intelectual, în formă continuată, iar Carmen Ingrid Irimescu, șef Serviciu Proiecte și Parteneriate din Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă tot din CJ a fost reținută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, și complicitate la fals intelectual.

Totodată, a fost reținută și Elena Letiția Popa, administrator al unei societăți comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Potrivit DNA, în luna august 2013, la nivelul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din CJ Iași a fost redactat caietul de sarcini pentru achiziția prin procedura „cerere de ofertă” de servicii de tipărire de materiale pentru promovarea județului Iași, contractul fiind adjudecat de societatea comercială administrată de Letiția Elena Popa și semnat la 27 septembrie 2013.

Durata maximă de execuție a contractului de servicii era de trei luni de la data semnării, în caz de executare cu întârziere, prestatorul putând fi obligat la plata de penalități de 0,1% (pentru fiecare zi de întârziere) din contravaloarea serviciilor rămase de executat.

„Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Letiția Elena Popa a întocmit și utilizat documente false, (CV-urile unor angajați), pentru a crea aparența îndeplinirii criteriilor de admisibilitate și conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă – Consiliul Județean Iași. În acest mod, Letiția Elena Popa i-a determinat, cu intenție, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăție și fără a avea cunoștință de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condițiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerințelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vătămare a intereselor legale ale celuilalt ofertant și s-a obținut un folos necuvenit pentru societatea administrată de Letiția Elena Popa”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.

În 19 decembrie 2013, între Consiliul Județean lași și societatea administrată de Letiția Popa a fost încheiat procesul verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr mai mic de produse, față de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 produse), nefiind predate și primite albume de prezentare a județului, broșuri, DVD-uri cu filmul de prezentare a județului Iași, machete cu proiectul conceperii și designului acestora, prevăzute în contract.

Produsele nepredate aveau valoarea totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.

DNA mai arăta că, în luna decembrie 2014, pentru ca Letiția Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase și, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităților, Cristina Teodora Jinga, în calitate de director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, cunoscând faptul că nu fuseseră livrate reperele respective i-a determinat pe membrii comisiei de recepție din care făcea parte și Carmen Ingrid Irimescu să semneze un proces verbal de recepție antedatat 7 ianuarie 2014, în cuprinsul căruia s-a menționat, în mod nereal, că fuseseră livrate, în 19 decembrie 2013, și reperele lipsă, respectiv o mie de albume de prezentare a județului Iași, o mie de broșuri, o mie de DVD-uri, filmul de prezentare a județului Iași (o bucată), machetele cu proiectul conceperii și designului albumelor de prezentare a județului Iași.

De asemenea, Jinga a semnat mai multe documente, activități ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei pentru județul Iași, la care se adaugă contravaloarea penalităților în cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unității administrativ teritoriale, și obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firma respectivă.

În 8 martie 2015, Carmen Ingrid Irimescu le-a ajutat pe Teodora Jinga și o altă persoană, prin punerea la dispoziție a apartamentului său, să semneze, în condiții de confidențialitate, un proces verbal, antedatat 11 februarie 2015, în cuprinsul căruia s-a atestat, în mod mincinos, restituirea către firmă a celor 948 de albume de prezentare a județului Iași, în vederea actualizării gratuite a acestora cu date și fotografii privind Aeroportul Internațional Iași.

Concret, deși bunurile menționate mai sus nu au fost predate Consiliului Județean Iași decât scriptic, Cristina Teodora Jinga și Carmen Ingrid Irimescu au făcut demersuri pentru a crea aparența recepționării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi făcută plata către firma inculpatei Letiția Elena Popa, potrivit DNA.

În perioada martie-aprilie 2015, Cristian Mihai Adomniței, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și de ordonator principal de credite, cu intenție directă, le-a ajutat pe Teodora Jinga și Carmen Ingrid Irimescu, în urma unei înțelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracțiunilor pe care acestea le comiseseră și tragerea lor la răspundere penală.

Astfel, Adomniței, a făcut demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit, să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv că 948 albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate, dar și să creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Letiția Elena Popa să realizeze și să predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodată Consiliului Județean.

Astfel, în cursul lunii martie 2015, Cristian Adomniței a semnat un proces verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta, în mod mincinos, că la data respectivă cele 948 albume de prezentare a județului Iași au fost restituite de către Consiliul Județean Iași societății comerciale respective, în vederea actualizării gratuite a acestora.

În referatul cu propunerea de arestare întocmit de procurorii anticorupție se arăta că, pe 20 martie 2015, Serviciul de Audit din cadrul CJ i-a prezentat șefului instituției, Cristian Adomniței, „formularul de constatare și raportare a iregularităților” vizând contractul dintre CJ Iași și firma Laser CO SRL, document pe care Adomniței a refuzat să-l semneze.

„Numitul Adomniței Cristian Mihai nu a avizat respectivul document, și nici nu a discutat nimic cu auditorii despre constatările din cuprinsul actului, timp de 10 zile, amânând să ia o decizie cu privire la avizare, tocmai pentru a câștiga, pe de o parte, timpul necesar falsificării documentelor, apte să creeze aparența că toate materialele de promovare fuseseră predate conform actelor ce atestau recepția, iar 948 de albume fuseseră restituite furnizorului pentru a fi actualizate gratuit, iar pe de altă parte, pentru a câștiga timpul necesar ca SC Laser Co SRL să execute respectivele albume”, arătau procurorii.

Pe 30 martie 2015, președintele CJ Iași i-a convocat la o discuție pe cei trei auditori din cadrul CJ, respectiv Fănel Constantinescu, Ion Cătărău și Dumitru Calance, la aceeași discuție fiind chemate ulterior și Teodora Jinga și Carmen Irimescu, angajate ca șef serviciu în cadrul CJ Iași.

Procurorii DNA susțin că la ședința respectivă Adomniței ar fi sesizat că „auditorii erau determinați să nu cedeze” și că a început să-i umilească.

„Realizând că auditorii sunt determinați să nu cedeze și să meargă cu verificările până la capăt, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungând până la a-i umili (le-a cerut de patru ori să le „ducă ceai și cafea” numitelor Jinga și Irimescu, i-a intrebat dacă sunt „nebuni la cap”, reproșându-le faptul că au consemnat un asemenea prejudiciu) și a le solicita în mod expres să modifice conținutul actului, păstrându-i însă același număr. Discuția a fost înregistrată, iar din cuprinsul său rezultă explicit, fără putință de tăgadă, modul în care Adomniței Cristian Mihai și-a exercitat influența asupra auditorilor din subordinea sa directă, dând dovadă de o abilitate deosebită în a-i manipula pe aceștia, simulând interesul său de a se afla adevărul (pe care însă îl cunoștea cât se poate de bine)”, se mai arăta în referatul procurorilor.

În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziții, dintre care 19 la Consiliul Județean Iași, în birourile unor directori ai Direcției Economice, Serviciului Financiar Contabil și Direcției Achiziții, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție și fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

La momentul desfășurării perchezițiilor, Cristian Adomniței nu se afla în țară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la ședința plenară a Comitetului Regiunilor.

Cristian Adomniței, în vârstă de 40 de ani, este președinte al Consiliului Județean Iași din noiembrie 2012.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal